Φύτρες – Μία Υπερτροφή
Τα φύτρα των σπόρων, των οσπρίων, των δημητριακών και των ξηρών καρπών είναι οι μόνες πραγματικά «ζωντανές» τροφές. Είναι βιογενετικές – δηλαδή παράγουν ζωή. Η ζωτική ενέργεια των ζωντανών τροφών εκλύεται από τα φυτικά κύτταρα κατά τη μάσηση και την πέψη, και χρησιμοποιείται για την αναζωογόνηση του οργανισμού.
Η ξεχωριστή τους γεύση και υφή κάνει τη διαφορά σε πιάτα όπως σαλάτες, σούπες αλλά και πολλά άλλα. Ως φύτρο θεωρείται το πρώιμο στάδιο του φυτρώματος το οποίο δίνει ένα μικρό, τρυφερό βλαστό που προέρχεται από την ανάπτυξη του φυτικού εμβρύου.
Ο σπόρος αποτελεί την κατεξοχήν πηγή της ζωής. Είναι μια αποθήκη συγκεντρωμένης ενέργειας και θρεπτικών στοιχείων. Τα θρεπτικά του στοιχεία παραμένουν στο εσωτερικό του, ώσπου να εμφανιστούν οι συνθήκες που πυροδοτούν την ανάπτυξη του φυτού. Όταν εμφανιστούν οι κατάλληλες συνθήκες –σωστή θερμοκρασία, οξυγόνο και υγρασία– αρχίζει το θαύμα.
Αυτός ο σπόρος λοιπόν, όταν βρεθεί στις κατάλληλες συνθήκες, μπορεί να αποτελέσει μιας πρώτης τάξης τροφή για τον άνθρωπο, ο οποίος μπορεί να εκμεταλλευτεί την διαδικασία φύτρωσης, για δικό του όφελος. Τα φύτρα, είναι προικισμένα από τη φύση με το μάξιμουμ των θρεπτικών τους ουσιών, ώστε το μελλοντικό φυτό, να καταφέρει να σταθεί και να επιβιώσει.
Γιατί να τα εντάξετε στη διατροφή σας;
Ο κύριος λόγος για την κατανάλωση των φύτρων είναι η διατροφή και η πέψη.
Ουσιαστικά αποκομίζουμε το μεγαλύτερο όφελος από ένα φυτό στην πιο συμπυκνωμένη βιολογικά μορφή του. Αποτελούν μια ενεργειακή βόμβα, βιταμινών, ενζύμων, μετάλλων, ιχνοστοιχείων, αμινοξέων, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών, με ελάχιστες θερμίδες και λιπαρά, είναι νόστιμα, εύπεπτα και χορταστικά, γιατί δίνουν στον οργανισμό απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία. Χάρη σε κάποια χημικά μόρια που περιέχουν, τροφοδοτούν τον οργανισμό με ενέργεια και μας αναζωογονούν. Βοηθούν στην ανανέωση των κυττάρων και καθυστερούν τη γήρανση.
Είναι απολύτως απαραίτητα για όλους όσους ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή ή είναι ωμοφάγοι.
Υπάρχουν πολλοί σπόροι για φύτρα, με πιο δημοφιλείς τις φακές, τη ροβίτσα, το άλφα άλφα, το σιτάρι (όπου μπορεί να φτιαχτεί και σιταρόχορτο), το μπρόκολο, το σπαράγγι, ο ηλιόσπορος. Τα πιο εύκολα για να αρχίσει κανείς, είναι η φακή (λόγω σχολικού παρελθόντος), η ροβίτσα και το σιτάρι.
Φύτρα από φασόλια
Γιατί να τα προτιμήσετε:
- Eίναι αρκετά πιο εύπεπτα απ’ ό,τι οι καρποί από τους οποίους προέρχονται, δηλαδή τα φασόλια.
- Έχουν διπλάσια ποσότητα φυτικών ινών σε σχέση με τα φασόλια.
- Eίναι καλή πηγή βιταμίνης C και φυλλικού οξέος.
Πώς να τα καταναλώσετε. Mπορείτε να τα καταναλώσετε ωμά (σε σαλάτες) ή μαγειρεμένα. Πρέπει, όμως, να ξέρετε ότι με τις υψηλές θερμοκρασίες του μαγειρέματος καταστρέφεται ορισμένη ποσότητα βιταμίνης C και φυλλικού οξέος
Φύτρα από φακές
Γιατί να τα προτιμήσετε.
- Aποτελούν πολύ πλούσια πηγή πρωτεΐνης (τα φύτρα από φακές έχουν 26% και το κρέας 28%).
- Περιέχουν αρκετή ποσότητα βιταμίνης C και φυλλικού οξέος.
- Eίναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών.
Πώς να τα καταναλώσετε. Nοστιμίζουν ιδιαίτερα τις σούπες και τις βραστές σαλάτες λαχανικών.
Φύτρα αλφάλφα
Γιατί να τα προτιμήσετε
- Tα φύτρα αλφάλφα είναι από τις πλουσιότερες πηγές σαπωνίνων, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης, χωρίς να επηρεάζουν την «καλή».
- Έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Πώς να τα καταναλώσετε. Ωμά, αποτελούν ιδανικό συμπλήρωμα σε σαλάτες και σάντουιτς. Mπορείτε όμως και να τα μαγειρέψετε. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, να τα προσθέσετε στην ομελέτα σας.
Φύτρα μπρόκολου
Γιατί να τα προτιμήσετε
- Eίναι πλούσια σε σουλφοραφίνη, ουσία που έχει διαπιστωθεί ότι έχει αντικαρκινική δράση.
- Yπάρχουν ενδείξεις ότι προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Πώς να τα καταναλώσετε. H πιπεράτη γεύση τους θα νοστιμίσει τις χορτόπιτες και τις σαλάτες σας.
Φύτρα σιταριού
Γιατί να τα προτιμήσετε
- Περιέχουν ω-6 λιπαρά οξέα, που είναι απαραίτητα για την υγεία. Όμως, αυτό που τα κάνει να υπερέχουν έναντι άλλων προϊόντων που περιέχουν αυτού του είδους τα λιπαρά είναι ότι τα ω-6 των φύτρων σιταριού μπορούν να διατηρηθούν έως και μία εβδομάδα, ενώ τα ω-6 που περιέχονται σε διάφορα έλαια (π.χ. στο μουρουνόλαδο) είναι ευαίσθητα λιπαρά, οξειδώνονται εύκολα και καταστρέφονται.
- Έχουν τετραπλάσια ποσότητα βιταμίνης B12 σε σχέση με τον καρπό του σιταριού.
- Έχουν 3 με 4 φορές περισσότερες φυτικές ίνες απ’ ό,τι το ψωμί ολικής άλεσης.
- Έχει υπολογιστεί ότι με την κατανάλωση 100 γρ. φύτρων σιταριού καλύπτετε περίπου τη μισή από την ημερήσια ανάγκη σας σε μαγνήσιο.
Πώς να τα καταναλώσετε. Σε ωμές και βραστές σαλάτες, σε κινέζικα φαγητά, σούπες και ριζότο με θαλασσινά
Πώς θα τα συντηρήσετε
Για να επωφεληθείτε στο έπακρο από τα θρεπτικά τους συστατικά, το ιδανικό θα ήταν να τα καταναλώσετε αμέσως μόλις τα συγκεντρώσετε. Εναλλακτικά, μπορείτε, αφού τα βγάλετε από το δοχείο, να τα διατηρήσετε στο ψυγείο για τρεις με τέσσερις ημέρες σ’ άλλο γυάλινο δοχείο που σκεπάζει ή στις ειδικές σακούλες που χρησιμοποιούνται για το ψυγείο με μια ματιά.
. H «καλλιέργεια» βήμα προς βήμα
- Πλύντε καλά τους καρπούς ή τους σπόρους που έχετε επιλέξει.
- Bάλτε τους σε ένα γυάλινο δοχείο με νερό, σκεπάστε το με το τούλι και μουλιάστε τους για 6 έως 8 ώρες.
- Tην επομένη, αδειάστε το νερό, ξεπλύντε τους και στραγγίξτε τους καλά.
- Ξαναβάλτε τους στο γυάλινο δοχείο, φροντίζοντας 2 με 3 φορές την ημέρα να τους ραντίζετε με νερό και να αναδύετε το δοχείο, ώστε οι νεαροί βλαστοί να αναπτυχθούν ομοιόμορφα.
- Όταν οι καρποί βλαστήσουν και τα φύτρα μεγαλώσουν, τότε μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε. Φυτρώνουν σε 2 με 5 ημέρες ανάλογα και πάλι με τον καρπό που θα βάλετε. Mην τα αφήσετε πάνω από 7 μέρες, γιατί οι ρίζες τους θα μεγαλώσουν πολύ και θα αποκτήσουν πικρή γεύση.
- Bγάλτε τα φύτρα από το δοχείο, βυθίστε τα σε ένα μπολ με νερό και ξεπλύντε τα προσεκτικά.
Τι να προσέξετε
Αντενδείξεις, επί της ουσίας δεν υπάρχουν, αλλά χρειάζεται προσοχή, γιατί τα φύτρα αναπτύσσονται σε συνθήκες υγρασίας και ζέστης, ιδανικές συνθήκες για ανάπτυξη βακτηρίων, όπως η σαλμονέλα.
Γι’ αυτό είναι καλό να αγοράζουμε ειδικές συσκευασίες σπόρων μικροκαλλιέργειας, που είναι ελεγμένοι.
Να τα ξεπλένουμε καλά πριν την κατανάλωση και αν είναι να τα δώσουμε σε παιδιά ή εγκύους , να φροντίσουμε να τα βάλουμε στο τέλος του φαγητού, ώστε να μαγειρευτούν ελαφρά, όπως γίνεται σε πολλά κινέζικα πιάτα. Ο κίνδυνος, φυσικά είναι πολύ μικρός, αλλά καλύτερα να είμαστε σχολαστικοί, με ευαίσθητες ομάδες.
Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στο www.vforvegan.gr που εμείς εμπιστευόμαστε
Τζογανάκη Κυριακή
Ολιστική αισθητικός, ενεργειακή ψυχοθεραπεύτρια, Life Mentor