Πως το άγχος επηρεάζει το τι τρώμε
Το άγχος είναι μια φυσιολογική σωματική και ψυχική αντίδραση σε μια απειλή ή σε μια αίτηση για την αντιμετώπιση απαιτητικών καταστάσεων. Όταν κάποιος άνθρωπος νιώθει στρες, το σώμα του είναι σε ένταση και ο εγκέφαλος του πυροδοτείται από πολλαπλές σκέψεις. Ο κάθε άνθρωπος εκτίθεται καθημερινά σε στρεσογόνες καταστάσεις. Το στρες μάλιστα μπορεί να είναι και θετικό – το λεγόμενο ευ στρες – όταν κανείς καλείται να το αντιμετωπίσει σπάνια (ή μόνο μερικές φορές) και σε περιορισμένο βαθμό. Σε αυτή την περίπτωση λειτουργεί σαν καταλύτης και τον ενεργοποιεί για να ανταπεξέλθει στις όποιες καταστάσεις. Όσο πιο συχνό και έντονο είναι το στρες, τόσο πιο δύσκολο είναι να αντιμετωπιστούν οι καθημερινές υποχρεώσεις. Το καθημερινό άγχος οδηγεί σε αρκετές περιπτώσεις στην συναισθηματική υπερφαγία…
Πώς όμως αυτό μας επηρεάζει στην διατροφή μας;
- Αλλαγές στην όρεξη
Οι αλλαγές στην όρεξη είναι συνήθεις σε περιόδους στρες και μπορεί είτε να μην έχουμε καθόλου όρεξη ή αίσθημα πείνας, είτε να έχουμε έντοντες λιγούρες και να καταφεύγουμε στο φαγητό ακόμα και σε ώρες που κανονικά δεν θα τρώγαμε, όπως αργά το βράδυ. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε φοιτήτριες σχετικά με το άγχος και τη διατροφική συμπεριφορά φάνηκε πως το 81% είχαν αλλαγές στην όρεξή τους σε περιόδους άγχους, με το 62% να αναφέρει αυξημένη όρεξη και το 38% μειωμένη όρεξη!
- Αλλαγές στις διατροφικές προτιμήσεις
Είναι πολύ πιθανό σε περιόδους άγχους να αφήνουμε στην άκρη το διατροφικό μας πρόγραμμα, το πρωινό γεύμα, τα φρούτα και τα λαχανικά και να εισάγουμε περισσότερο πρόχειρες και γρήγορες τροφές, πλούσιες σε ζάχαρη, λιπαρά ή αλάτι. Αναζητάμε δηλαδή, τρόφιμα που θα μας δώσουν απόλαυση, χαλάρωση, τρόφιμα τα οποία έχουμε συσχετίσει με κάποιο ευχάριστο συναίσθημα και θέλουμε να νιώσουμε ξανά αυτό το συναίσθημα! Αφού όμως τα καταναλώσουμε, εμφανίζονται ενοχές κι έτσι οδηγούμαστε σε έναν φαύλο κύκλο “κατανάλωση φαγητού για να νιώσω καλά – ενοχές και απογοήτευση – κατανάλωση φαγητού για να νιώσω καλά”.
- Αλλαγές στο σωματικό βάρος
Το άγχος σχετίζεται με την αύξηση του σωματικού βάρους, ιδίως σε υπέρβαρα άτομα και αυτό οφείλεται στις αλλαγές της όρεξης, αλλά και στην καταφυγή σε τρόφιμα που προσφέρουν χαλάρωση και παρηγοριά, τα λεγόμενα comfort foods. Επιπλέον, μπορεί να εμφανιστούν και επεισόδια υπερφαγίας, δηλαδή κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού (ή συνδυασμού φαγητών) σε μικρό χρονικό διάστημα ή διαρκές τσιμπολόγημα μέσα στην ημέρα. Πολλές φορές αυτή η κατανάλωση γίνεται χωρίς πείνα και χωρίς σκέψη και αφορά τρόφιμα με πολλές θερμίδες, πολλή ζάχαρη, λιπαρά και αλάτι (πχ πατατάκια, γλυκά, μπισκότα, τυρί, φέτες γαλοπούλας, ψωμί, παξιμάδια, μέλι, παγωτό, πραλίνα φουντουκιού κ.ά.).
- Γαστρεντερικές διαταραχές
Σας έχει συμβεί σε περιόδους έντονου άγχους να έχετε στομαχόπονο, πρήξιμο, δυσκοιλιότητα ή διάρροιες ή ακόμα και εναλλαγές τους; Αυτά είναι συμπτώματα που δηλώνουν ευερέθιστο έντερο ή κάποια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, όπως ελκώδη κολίτιδα ή νόσο του Crohn και είναι συνήθη όταν έχουμε στρες. Αναλόγως με το σύμπτωμα, φαίνεται πως διαφοροποιείται και η διατροφή, καθώς οι συνεχόμενες διάρροιες και τα πρηξίματα μπορεί να μας οδηγήσουν στο να αποκλείσουμε τρόφιμα ή ακόμα και ομάδες τροφίμων από τη διατροφή μας, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά. Αυτή η αλλαγή με τη σειρά της, μπορεί να οδηγήσει είτε σε μείωση, είτε σε αύξηση του σωματικού βάρους και ίσως και σε ανεπαρκή πρόσληψη βιταμινών! Μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πτώση της ψυχολογίας, κατάθλιψη και απομόνωση.
Ταλαιπωρήσε μήπως από διατροφικές διαταραχές λόγω άγχους; Επικοινώνησε μαζί μου.
Μαζί μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε ολιστικά!
Τζογανάκη Κυριακή
Ολιστική αισθητικός, ενεργειακή ψυχοθεραπεύτρια, Life Mentor