Μετα-τραυματικό στρες: Μέρος 2ο
Η διαφορά μεταξύ διαταραχής μετα-τραυματικού άγχους (PTSD) και φυσιολογικής αντίδρασης στο τραύμα
Τα τραυματικά γεγονότα που οδηγούν στη μετατραυματική αγχώδη διαταραχή είναι συνήθως τόσο συντριπτικά και τρομακτικά που θα αναστατώσουν κανέναν. Μετά από ένα τραυματικό συμβάν, σχεδόν όλοι βιώνουν τουλάχιστον μερικά από τα συμπτώματα της PTSD. Όταν η αίσθηση της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης σας θρυμματιστεί, είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε τρελός, αποσυνδεδεμένος ή μουδιασμένος. Είναι πολύ συνηθισμένο να έχετε κακά όνειρα, να αισθάνεστε φοβισμένοι ή μουδιασμένοι και να δυσκολεύεστε να σταματήσετε να σκέφτεστε τι συνέβη. Πρόκειται για φυσιολογικές αντιδράσεις σε μη φυσιολογικά γεγονότα.
Για τους περισσότερους ανθρώπους, ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα είναι πρόσκαιρα. Μπορούν να διαρκέσουν αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες, αλλά σταδιακά απομακρύνονται. Αλλά εάν έχετε διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), τα συμπτώματα δεν μειώνονται. Δεν αισθάνεστε λίγο καλύτερα κάθε μέρα. Στην πραγματικότητα, μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε χειρότερα.
Μία κανονική αντίδραση σε ένα σοβαρό γεγονός γίνεται τραυματική όταν κολλάει το μυαλό σε αυτό.
Μετά από μια τραυματική εμπειρία, το μυαλό και το σώμα είναι σε κατάσταση σοκ. Αλλά καθώς αντιλαμβάνεστε τι συνέβη κι επεξεργάζεστε τα συναισθήματά σας, βγαίνετε από αυτό. Ωστόσο, στην διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), παραμένετε σε ψυχολογικό σοκ. Η μνήμη σας για το τι συνέβη και τα συναισθήματά σας για αυτό είναι αποσυνδεδεμένα. Προκειμένου όμως να προχωρήσετε, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε και να αισθανθείτε τις αναμνήσεις και τα συναισθήματά σας.
Βοήθεια για την αντιμετώπιση της διαταραχής μετατραυματικού στρες
Εάν υποψιάζεστε ότι εσείς ή ένας αγαπημένος σας έχετε μετατραυματική διαταραχή άγχους (PTSD), είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια αμέσως. Όσο νωρίτερα αντιμετωπίζεται το PTSD, τόσο ευκολότερο είναι να ξεπεραστεί. Εάν δεν είστε πρόθυμοι να ζητήσετε βοήθεια, να έχετε υπόψη σας ότι το PTSD δεν αποτελεί ένδειξη αδυναμίας και ο μόνος τρόπος να το ξεπεράσετε είναι να αντιμετωπίσετε αυτό που σας συνέβη και να μάθετε πως θα το αποδεχτείτε ως μέρος του παρελθόντος. Αυτή η διαδικασία είναι πολύ πιο εύκολη με την καθοδήγηση και την υποστήριξη ενός έμπειρου θεραπευτή ή γιατρό.
Φυσικό είναι να θέλουμε να αποφύγουμε οδυνηρές αναμνήσεις και συναισθήματα. Αλλά αν προσπαθήσετε να πιέσετε τον εαυτό σας για να διώξετε τις μνήμες μακριά, η μετατραυματική διαταραχή άγχους (PTSD) θα επιδεινωθεί. Δεν μπορείτε να ξεφύγετε εντελώς από τα συναισθήματά σας – εμφανίζονται ύστερα από άγχος ή πίεση- και προσπαθώντας να το κάνετε είναι εξαντλητικό. Η αποφυγή θα βλάψει τελικά τις σχέσεις σας, την ικανότητά σας να λειτουργείτε και την ποιότητα της ζωής σας.
Αν θέλετε να βοηθήσετε ένα αγαπημένο σας άτομο με PTSD:
-Να είστε υπομονετικοί και να κατανοείτε.
-Προσπαθήστε να προβλέψετε και να προετοιμαστείτε για τα συμπτώματα του PTSD .
-Μην πάρετε τα συμπτώματα του PTSD προσωπικά .
-Αφήστε ελεύθερο το άτομο, να σας μιλήσει όταν εκείνο το επιθυμεί. Μην τον πιέζετε .
Αν αντιμετωπίζετε κάποια μετα-τραυματική διαταραχή ή θέλετε να βοηθήσετε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.
Τζογανάκη Κυριακή
Ολιστική αισθητικός, ενεργειακή ψυχοθεραπεύτρια, Life Mentor