Κρίσεις πανικού: Χρήσιμες πληροφορίες
Πώς είναι το άτομο μετά την κρίση πανικού
Μετά την υποχώρηση της κρίσεως πανικού, το άτομο, συνήθως, έχει εξαντληθεί, αποθαρρυνθεί, σοκαριστεί και αισθάνεται μπερδεμένο. Πρόκειται για μια εξαιρετικά τρομακτική εμπειρία, ιδιαίτερα όταν δεν είναι γνωστό τι είναι εκείνο που μπορεί να την προκάλεσε. Στην αρχή οι άνθρωποι πιστεύουν ότι έχουν κάποιο οργανικό πρόβλημα και αναζητούν ιατρική βοήθεια. Άλλοι νιώθουν ντροπή και αμηχανία, επειδή θεωρούν ότι δεν έχουν τον έλεγχο του εαυτού τους, ενώ άλλοι το βιώνουν σιωπηλά, φοβούνται να αποκαλύψουν τι τους συμβαίνει και δεν αναζητούν βοήθεια.
Πότε μπορεί να συμβεί
Είπαμε πως μία κρίση πανικού εκδηλώνεται συνήθως αιφνιδίως, χωρίς να έχει δώσει προειδοποιητικά σημάδια. Μπορεί να συμβεί οπουδήποτε και σε οποιαδήποτε στιγμή. Μπορεί να συμβεί όταν οδηγείς, όταν βρίσκεσαι ανάμεσα σε κόσμο σε εμπορικό κέντρο, όταν έχεις ένα meeting στη δουλειά, όταν περπατάς στο δρόμο ή ακόμη και στον ύπνο. Τα επεισόδια κρίσης μπορεί να είναι μεμονωμένα ή να συμβαίνουν συχνά. Τα συμπτώματα γίνονται αμέσως έντονα και μπορεί να νιώσεις ξαφνικά έντονη κούραση και καταβολή.
Πόσο διαρκεί
Οι περισσότερες κρίσεις πανικού διαρκούν από 5 έως 20 λεπτά. Ορισμένες κρίσεις, ωστόσο, έχει αναφερθεί ότι διήρκεσαν ακόμα και μία ώρα.
Επιπτώσεις
Η πιθανότητα να συμβεί κάτι από τις ανησυχίες του ατόμου που βιώνει μία τέτοια κρίση, είναι ελάχιστη. Με το τέλος του επεισοδίου, οι σκέψεις που βασάνισαν το άτομο, συνήθως μοιάζουν παράλογες. Κατά τη διάρκεια όμως της κρίσης, είναι πάρα πολύ έντονες. Οι φόβοι μπορεί να είναι τόσο πραγματικοί και να παραμένουν τόσο έντονα ενεργητικοί στη μνήμη, που προκαλούν μεγάλη ανησυχία και άγχος μεταξύ των διαστημάτων που μεσολαβούν μέχρι την επόμενη πιθανή κρίση. Από το φόβο μήπως ξανασυμβούν τα ίδια σωματικά συμπτώματα και επανέλθουν αυτές οι ενοχλητικές σκέψεις και τα συναισθήματα, το άτομο απομονώνεται κοινωνικά, κλείνεται στον εαυτό του και αποφεύγει ακόμη και απλές καθημερινές δραστηριότητες.
Μία συνηθισμένη επιπλοκή από κρίση πανικού, μπορεί να είναι η αγοραφοβία, δηλαδή φόβος για δημόσιους κι ανοικτούς χώρους. Έτσι το άτομο αποφεύγει κοινωνικές εκδηλώσεις, εστιατόρια, ακόμη και τη διέλευση ενός δρόμου.
Τι είναι η Διαταραχή Πανικού;
Όταν κάποιος εκδηλώνει επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού και το πρόβλημα αρχίζει να παρακωλύει τη ζωή του, τότε λέμε πως έχει Διαταραχή Πανικού.
Οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού συνήθως συνδέονται με επίμονες ανησυχίες για την υγεία, φοβίες, αυτοκτονικές σκέψεις και τάσεις, οικονομικά προβλήματα.
Συνήθως οι άνθρωποι εκδηλώνουν μόνο 1 ή 2 έντονες κρίσεις πανικού και στη συνέχεια αρχίζουν να φοβούνται μήπως εκδηλώσουν περισσότερες. Η ενασχόληση με το πρόβλημα κυριαρχεί στο μυαλό και τη συμπεριφορά του ατόμου κι αποτελεί παράγοντα πρόκλησης περισσότερου άγχους, «υποχρεώνοντάς» το να προσαρμόσει ανάλογα τον τρόπο ζωής του, με αποτέλεσμα να αποφεύγει κάθε ερέθισμα που πιστεύει ότι μπορεί να του προκαλέσει μια κρίση πανικού. Η ανησυχία για επικείμενες κρίσεις πανικού είναι γνωστή ως άγχος αναμονής.
Δείτε επίσης τα άρθρα μας ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ: Τι είναι, αιτίες, συμπτώματα και ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ: Αντιμετώπιση
Ανεξάρτητα από το αίτιο, η οποιαδήποτε κρίση πανικού είναι πάντα θεραπεύσιμη!
Αν υποφέρεις από κρίσεις πανικού και θέλεις να απαλλαγείς, επικοινώνησε μαζί μας
Τζογανάκη Κυριακή
Ολιστική αισθητικός, ενεργειακή ψυχοθεραπεύτρια, Life Mentor